5 razloga zašto ne gubite masne naslage – MuscleFreak

5 razloga zašto ne gubite masne naslage

1. Još uvijek mislite da je kardio pravi način

Tradicionalni kardio trening je grozan za gubljenje masti: ne sagoreva dovoljno kalorija i što ga više radite vaše telo postaje bolje u izvođenju. Uskoro će se desiti da sagorevate manje kalorija nego ranije sa istom količinom uloženog truda. Umesto toga, radite intervale. Tako ćete sagoreti više kalorija u istom vremenskom periodu, stimulisati jaču potrošnju masti i kreirati snažan metabolički efekat koji će povećati sagorevanje masti satima nakon treninga.

2. Kada varate, varate pogrešno

Varanje je uredu, ali ako to radite ispravno. Tokom kalorijskog deficita, nivo leptina opada. Leptin je hormon koji kontroliše gubitak kilograma i stvara odbranu od izgladnjivanja. Nizak nivo leptina ne samo da će otežati gubljenje kilograma, već može dovesti do stvaranja više masnih naslaga. Kako biste to sprečili potrebno je da povremeno imate obrok sa visokim udelom ugljikohidrata. Ključno kod svega rečenog jeste da to bude visok udio ugljikohidrata, a ne visok udio masti. Ako se počastite sa high carb i high fat obrokom tako ćete poslati nutrijente u masne ćelije i uništiti postignuti progres.

3. Ne jedete dovoljno proteina

Smanjen unos proteina će usporiti gubljenje masti jer telo inače sagoreva najviše kalorija da provari protein u odnosu na sve druge makronutrijente. Protein će vas također držati sitima i pomoći očuvati mišiće dok gubite masne naslage. U studiji provedenoj od „Journal of Nutrition“ istraživači su spoznali da visoko-proteinska dijeta također poboljšava telesnu kompoziciju, markere holesterola i nivoe inzulina bolje nego dijeta sa umerenim unosom proteina, čak i kada je kalorijski unos isti. Pobrinite se da unesete barem 1.5-2 grama proteina po kilogramu telesne težine dok ste na dijeti.

4. Ne dobijate na snazi

Prestanite zanemarivati trening snage dok pokušavate da skinete masne naslage. Tokom kalorijskog deficita vaše telo teži gubljenju mišića. Najbolji način da to izbegnete je da trenirate naporno i teško. Nabacivanje dodatnih mišića će povećati i vaš bazalni metabolizam, čime raste broj kalorija koje sagorevate u toku dana čak i u stanju mirovanja. Kada trenirate fokusirajte se na izgradnju snage i mišića korištenjem nižeg broja ponavljanja (4-8) i većih kilaža.

5. Previše ste pod stresom

Mentalni i fizički stres ograničavaju gubljenje masnih naslaga jer podižu nivo kortizola. Visok nivo kortizola se sukobljava sa proizvodnjom testosterona i hormona rasta što vodi do smanjenja mišićnog rasta, nakupljanja masnih naslaga (naročito oko struka) pa čak i do slabljenja kostiju. Odvojite vremena da se opustite od dnevnih obaveza sa stvarima kao što su joga, istezanje, meditacija i vježbe disanja. Također, pobrinite se da imate barem jedan dan odmora od bilo koje vrste vježbanja u toku sedmice kako biste izbegli pretreniranost koja također vodi do porasta kortizola.

By Almir Bojic | |
slijedeći post → ← predhodni post

Budite u vezi sa nama i preko

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, sugestiju ili nejasnoću kontaktirajte nas na info@musclefreak.shop

Poslednje objave

  • Najbolji Whey protein na svetu

    Najbolji protein na svetu? "Zašto si uzeo to malo pakovanje proteina za 6000 din? Ja za te pare kupim 2kg." "Ma nije bitno ko ga proizvodi, bitno da je Whey protein." "Bitno je da uneseš dovoljno proteina, manje ugljenih hidrata i... pročitaj više