ŠTA PITI TOKOM TRENINGA, BCAA ILI PROTEIN? – MuscleFreak

ŠTA PITI TOKOM TRENINGA, BCAA ILI PROTEIN?

Šta je bolje konzumirati tokom treninga BCAA ili protein? Pročitajte u nastavku teksta.

U zadnje vreme sve učestaliji je trend konzumiranja aminikoselina razgranatog lanca (BCAA) tokom treninga, a razlozi za ovo su mnogostruki. Tako npr. BCAA se lako probavljaju i brzo dolaze u vaše mišiće, i na taj način sprečavaju njihovu razgradnju. Pored ovoga obično su i aromatizirane i predstavljaju privlačniji i ukusniji način za hidrataciju u odnosu na običnu vodu.

BCAA čine tri esencijalne amino kiseline (EAA): leucin, izoleucin i valin. Od ove tri, leucin se pokazao kao aminokiselina koja ima najveći uticaj na izgradnju i oporavak mišića. Dakle BCAA su više nego očigledan izbor ako želimo da izgradimo mišiće, zar ne? Možda i ne baš.

Postoje dokazi koji ukazuju da sintezu proteina  pokreću i drugi faktori osim leucinom bogatih BCAA, te da izbor kompletnog proteina (proteina koji sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina) bi mogao biti bolji izbor.

Razumijevanje uloge leucina

U studiji provedenoj nad štakorima objavljenoj u The FASEB Journal, istraživači su posmatrali povećan nivo leucina u krvi nakon što je prestala sinteza proteina i vratila se u normalu. Ako izgradnja mišića prestane dok još uvijek u krvi ima leucina, onda to ukazuje da na maksimalnu sintezu proteina utiču i drugi faktori osim leucina.

Stvaranje optimalne sinteze proteina je energetski intezivan proces. I dok se za leucin pokazalo da optimizira vrhunac izgradnje mišića, u održavanju iste možda ipak i nije najbolji. Drugim rečima, leucin je odličan okidač/pokretač sinteze proteina, ali ne i za održavanje iste, što posebno može predstavljati problem tokom dužih treninga, na kraju krajeva, želite da sinteza proteina traje što duže.

Izaberite bolji protein

Istraživanja provedena nad štakorima i ljudima su pokazala da mišići mogu bolje iskoristiti "netaknuti" leucin (vrsta leucina koju nalazimo u proteinskim praškovima) nego leucin u slobodnoj formi (onaj koji se nalazi u BCAA). Ovo istraživanje sugeriše da bi protein trebao osigurati veću sintezu proteina nego BCAA.

U sličnoj studiji, starijie osobe su dobijale ili esencijalne aminokiseline (EAA) ili protein koji je sadržavao identičnu količinu EAA. Na kraju studije se pokazalo da osobe koje su dobijale protein su imale veću ravnotežu proteina. Ali zašto?

Gledanje iza leucina

Dr. Mike Roberts i njegov tim iz Laboratorije za molekularne i primenjene znanosti na Univerzitetu u Auburnu su proveli preliminarna istraživanja o ulozi drugih bioaktivnih komponenti u proteinu i njihovom stimulisanju sinteze proteina. Istraživači su poesbno istraživali "eksosome iz proteina".

Eksosomi su nanočestice koje se nalaze u krvi, pljuvački i drugim telesnim tekućinama. Njihova uloga u telu je da nose protein i druge spojeve kroz tijelo. Koristeći sofisticiranu metodologiju, Robertsov tim je otkrio da ove nanočestice imaju posebno pozitivan utecaj na sintezu proteina.

"Kada konzumirate protein, u prva 1-4 sata povećana sinteza proteina će biti rezultat leucina koji se nalazi u proteinu" kaže Roberts. "Međutim, također možete osetiti umeren i kontinuiran rast sinteze proteina i poslije 4 sata zahvaljujući eksosomima koji se nalaze u proteinu i koji će nastaviti ovaj proces u skeletnim mišićima."

Učinite pametan izbor

Do danas, nema dovoljno konačnih istraživanja koja bi potvrdila i rekla da brzo apsorbujući protein je superiorniji u odnosu na suplemene koji sadrže samo BCAA. Međutim, većina istraživanja ipak naginje u tom pravcu. Ako želite da maksimizirate rast mišića ili da održite postojeću mišićnu masu, kao pametan izbor se čini, izbor proteina.

 

Izvor: Bodybuilding.com

By Muscle Freak | |
slijedeći post → ← predhodni post

Budite u vezi sa nama i preko

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, sugestiju ili nejasnoću kontaktirajte nas na info@musclefreak.shop

Poslednje objave

  • MUSCLE FREAK POKLANJA

    Dragi kupci, nakon što smo obogatili našu ponudu proizvoda, ovaj put smo vam pripremili prigodne poklone. Tako vam za svaku kupovinu bilo kojeg pakovanja Optimum Nutrition Whey Gold Standarda, Serious Mass ili Glutamina na poklon dajemo Muscle Freak Water Gallon.... pročitaj više

  • NOVA PONUDA PROIZVODA I OKUSA

    Poštovani kupci sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da smo proširili našu ponudu novim proizvodima kao i da smo obogatili ponudu okusa postojećih proizvoda. Pa krenimo redom... Od novih proizvoda izdvajamo: Optimum Nutrition Lean Whey Bar: proteinsku pločica koja sadrži 20g proteina,... pročitaj više