6 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA NEDOSTATAK PROTEINA – MuscleFreak

6 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA NEDOSTATAK PROTEINA

Protein je ključan za telo, za rast i oporavak mišića. Protein nam je također neophodan za zdravlje kose, noktiju i kože, kao i za sveukupno zdravlje. Nekada može biti teško znati da li unosite dovoljnu količinu proteina koja je neophodna da zadovoljite svoje dnevne potrebe. Ovo je 5 znakova koji su jasni pokazatelji da vaše telo ne dobija dovoljno proteina.

1. SPORO NAPREDUJETE

Ako naporno trenirate i zdravo se hranite ali i dalje ne napredujete, jedan od razloga može biti i manjak proteina u vašoj ishrani.

✓ Vaše telo koristi proteine za mnoge procese u telu, ali nažalost izgradnja mišića nije jedan od prioriteta. Zbog toga, ako ne unesete dovoljno proteina nećete moći ni  izgraditi novu mišićnu masu, jer će vaše telo umesto izgradnje većeg bicepsa, unesene proteine koristiti za druge vitalne procese koji vas održavaju u životu.

2. SPORO ZARASTANJE RANA

Sporije zarastanje rana je jedan od simptoma nedostatka proteina u vašoj ishrani. Iako i nedostatak vitamina može biti jedan od krivaca za ovaj problem, ipak je protein vrlo često uzročnik ovog problema.

✓Ovo se posebno često dešava ako svi vaši obroci ne sadrže bar neki izvor proteina.

3. UČESTALE POVREDE

Oporavak posle treninga je ključan ukoliko želite da i dalje napredujete, međutim učestale povrede će vas sprečiti u ostvarenju željenog napretka, stoga ako ste često povređeni ne bi bilo loše povećati i dnevni unos proteina.

Vežbači koji ne konzumiraju dovoljnu količinu proteina su izloženi većem riziku od povreda, s obzirom da je protein ključan nutrijent koji pomaže pri zarastanju rana i obnovi mišića.

✓Bez dovoljno proteina ni vaše telo se neće dovoljno brzo oporaviti što može dovesti do učestalijih povreda.

4. ČESTO SE BOLESNI

Imuni sistem organizma u velikoj meri ovisi od unosa dovoljno proteina kako bi adekvatno funkcionisalo.

✓Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljno ovog jako važnog nutrijenta, vaše telo neće moći da proizvede dovoljno belih krvnih zrnaca koja ga brane od raznih bakterija i virusa, što vas čini podložnim za raznorazne bolesti.

5. GUBITE MIŠIĆNU MASU

Iako se gubitak mišićne mase može pripisati i pretjeranom kardio vežbanju, glavni krivac za ovo je ipak nedovoljan unos proteina. Mišićima je za rast i oporavak neophodan protein, te ako ste primetili da gubite na mišićnoj masi, to je najjsigurniji znak da ga ne unosite u dovoljnim količinama.

Pored ovoga, čest simptom koji prati ovakvo stanje je i povećanje masnog tkiva u odnosu na pre.

✓ Ovo se se dešava usled usporavanja metabolizma koje je izazvao gubitak mišićne mase i što je učinilo da vaše telo lakše pohranjuje masne naslage, jer manje mišića znači i manji bazalni metabolizam, odnosno potrebno je manje kalorija kako bi vaše tijelo funkcionisalo.

6. GUBITAK KOSE

Iako se gubitak kose može pripisati mnogim faktorima, nedostatak proteina može biti jedan od njih. Ovo je zbog činjenice da u vremenu kada vaše telo ne dobija dovoljno proteina kosa, koža i nokti nisu prioritet.

✓Kada ne unosimo dovoljno ključnih nutrijenata poput proteina, naše telo se bori za opstanak i preusmjerava ga tamo gde nam je najpotrebnije kako bi preživjeli, a nokti i kosa ne spadaju u tu grupu. Tako će te u ovim slučajevima primetiti da su vam nokti dosta krhkiji ili da vam prilikom pranja daleko više opada kose.

✓Pokušajte da svaki obrok sadrži bar jedan izvor proteina, takođe pratite svoj dnevni unos proteina kako bi znali da li unosite potrebnu dnevnu količinu.

✓Ne oslanjajte se samo na jedan izvor proteina, pokušajte uključiti što više izvora kako bi dobili čitav spektar neophodnih aminokiselina ali i vitamine i minerale koji idu uz njih.

SAVETI:

✓Posetite dokotora i uradite nalaze kako bi utvrdili da li imate nedostatak pojedinih vitamina i minerala, posebno ako patite od jednog ili više gore navedenih simptoma. Pored loše ishrane, odnosno nedostatka proteina postoji verovatnoća da i drugi faktori izazivaju navedene simptome.

✓Suplementacija proteinskim praškovima ili čokoladicama može biti jedan od načina da povećate svoj dnevni unos, posebno ako nemate dovoljno vremena da pripremite sve obroke ili ako i pored toga ne unosite dovoljno proteina.

 

By Muscle Freak | |
slijedeći post → ← predhodni post

Budite u vezi sa nama i preko

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, sugestiju ili nejasnoću kontaktirajte nas na info@musclefreak.shop

Poslednje objave

  • Najbolji Whey protein na svetu

    Najbolji protein na svetu? "Zašto si uzeo to malo pakovanje proteina za 6000 din? Ja za te pare kupim 2kg." "Ma nije bitno ko ga proizvodi, bitno da je Whey protein." "Bitno je da uneseš dovoljno proteina, manje ugljenih hidrata i... pročitaj više