9 NAČINA KAKO DA BRZO SAGORITE MASNE NASLAGE – MuscleFreak

9 NAČINA KAKO DA BRZO SAGORITE MASNE NASLAGE

Implementirajte ovih 9 saveta vezanih za ishranu i trening i gledajte kako se masne naslage tope poput putera kojeg više ne koristite.

Ljudsko telo je izuzetno prilagodljiva mašina. Iako ste godinama zapuštali svoje telo i dopustili mu da nakuplja masne naslage, ovih naslaga se možete rešiti daleko brže nego ste ih dobili. Pratite ovih 9 laganih saveta i rezultati će doći ekspresno!

1. KLONITE SE VAGE

Jedan od razloga za ovaj savet je i taj da vrlo lako možete izgubiti masne naslage i dobiti na mišićnoj masi, a vaga će pritom pokazivati isti rezultat. Npr. zamislite da ste izgubili 2 kilograma sala sa stomaka i u isto vreme dobili 2 kilograma mišića, kada stanete na vagu ona će pokazati kao da uopšte niste napredovali. Telesna građa i kako izgledate u ogledalu su daleko važniji od onoga što vaga pokazuje.

Koristite vagu samo kao orijentir, a ogledalo, kako se osećate i kako vam odeća pristaje kao daleko pouzdaniji indikator vašeg napretka.

2. POSTEPENO SMANJITE UNOS KALORIJA

Ako želite da smršate, nemojte naglo smanjiti unos kalorija. Svako drastično smanjenje unosa kalorija će vaše telo shvatiti kao izgladnjivanje, što će dovesti do usporavanja metabolizma i samim tim učiniti da sporije mršate.

Kako bi sprečili usporavanje metabolizma i dozvolili vašem telu da sagoreva masti na optimalnom nivou, postepeno svake 1-2 sedmice smanjujte njihov unos.

3. MIJENJAJTE SVOJ KALORIJSKI UNOS

Ovo je još jedan način kako da nadmudrite svoje telo i nastavite da sagorevate masnoće bez usporavanja metabolizma.

Menjanjem kalorijskog unosa svakih par dana umjesto strogog pridržavanja istog kalorijskog unosa svaki dan će učiniti da vaše telo ne uđe u "izgladnjivanje" i nastavi da sagoreva masti.

"Iako je u današnjem svetu hrana lako dostupna i imamo je u obilju, naša tela su kreirana tako da što je više moguće čuvaju energiju kako bi bila spremna za najgori scenario. Jedan od načina na koji to naše telo čini je i prilagođavanje brzine metabolizma na osnovu kalorijskog unosa.

Ako se držite istog kalorijskog unosa svaki dan dok ste na dijeti, vaše telo će se prilagoditi tako što će usporiti metabolizam kako bi sprečilo prevelik gubitak kilograma i masti. Kompletan ovaj porces se svodi na hormone, tačnije leptin.

Kada je nivo leptina visok, tada je i vaš metabolizam ubrzan, kada nivo leptina padne, pada i brzina metabolizma. Prilikom učestalog smanjenog unosa kalorija, nivo leptina pada, a samim tim se usporava i vaš metabolizam, stoga bi unos kalorija trebao da varira, pojedine dane unosite više u odnosu na druge, kako bi nivo leptina održali što je moguće višim." -  Jim Stoppani, Ph.D

4. TRENIRAJTE S TEGOVIMA

Treninzi s opterećenjem i otporom na mnoge načine pomaže u gubitku masnih naslaga. Trening s tegovima sam po sebi sagoreva veliku količinu kalorija. Mnoge studije su pokazale, da za razliku od aerobnih vježbi, trening s tegovima povećava sagorevanje kalorija i do 39 sati nakon treninga.

Također više mišića znači i veći bazalni metabolizam, odnosno više sagorenih kalorija svaki dan.

Pored ovoga, čak i ako je jedini vaš cilj gubitak suvišnih masti trebali biste trenirati s tegovima, jer će on sprečiti da izgubljeni kilogrami ne budu iz mišićne mase. Ukoliko bi se to desilo i vaš metabolizam bi usporio i pretvorio vas u mršavu-debelu osobu. Da, čak i ljudi sa anoreksijom mogu imati visok procenat masti.

5. RADITE "HIGH INTENSITY INTERVAL TRENING" (HIIT)

High intensity interval trening ili intervalni trening visokog intenziteta, znači trening gde kratak vremenski period izvodite vežbe visokog intenziteta, koje prati kratak interval odmora. Rezultat ovakvog treninga su bolji rezultati za manje vremena.

Jedna od najboljih vežbi za ovakvu vrstu treninga je štrik, odnosno preskakanje štrika. Nakon kratkog zagrejavanja, postavite tajmer i krenite preskakati konopac10-20 sekundi najbrže što možete, nakon čega ćete smanjiti tempo i preskakati 30 sekundi sporijim ritmom, kada istekne ovih 30 sekundi završili ste jedan krug. Ovakav krug možete ponoviti nekoliko puta ovisno o vašoj formi. Ako vam sve ovo postane prelagano, intenzitet možete povećati tako što će te povećati vreme intezivnog preskakanja na 30 ili više sekundi, kao i smanjenjem vremena odmora.

Bitno je napomenuti da se pre ovog treninga obavezno zagrejete, kao i da ukoliko niste u najboljoj fizičkoj formi počnete sa kardio treningom niskog ili srednjeg intenziteta, pre nego dosegnete formu za jedan ovako naporan trening.

6. JEDITE VIŠE MASTI

Konzumiranje dovoljno zdravih masti će vam pomoći da smršate, izgradite mišiće i brže se oporavite posle napornih treninga. Zdrave masnoće također imaju mnoštvo pozitivnih efekata na zdravlje, posebno za vaše srce.

Jedino pitanje koje se postavlja je koje to masti spadaju u zdrave masti? Zdrave masti čine polinezasićene masti (posebno omega 3), poput onih iz ribe i orašastih plodova, kao i mononezasićene koje nalazimo u kikiriki puteru, maslinovom ulju, žumancetu i ribljem ulju.

7. SMANJITE UNOS UGLJIKOHIDRATA

Dijete sa jako malim unosom ugljikohidrata su privukle dosta pažnje i podijelile mišljenje na one koje su za i protiv malog unosa ugljikohidrata. Međutim bez obzira na kojoj ste strani, činjenica je da smanjen unosa ugljikohidrata (posebno šećera i skroba) pomaže u mršanju.

Naravno to ne znači da trebate prestati konzumirati ugljikohidrate, ali neka vaš izvor ugljikohidrata budu zob i povrće.

Pored količine unosa, jako bitno je i vreme unosa. Najveći unos ugljikohidrata bi trebao biti ujutru i pre i posle treninga.

8. POVEĆAJTE UNOS PROTEINA

Povećan unos proteina će ubrzati vaš metabolizam i pomoći da sačuvate postojeću mišićnu masu, a sve ovo pomaže i pri sagorevanju masnoća. Šta više, vaše telo će sagoriti više kalorija kada unosite proteine, nego kada unosite masnoće ili ugljikohidrate.

Ovo svojstvo proteina je potvrđeno i u studiji objavljenoj u Američkom žurnalu fiziologije (American Journal of Physiology). U ovoj studiji je jedna grupa imala dijetu bogatu proteinima (2g proteina po kilogramu tjelesne težine) dok je druga grupa unosila dosta manje proteina (približno preporučenom dnevnom unosu). Na kraju provedene studije se ustanovilo da grupa koja je konzumirala više proteina je i daleko više sagorela masnih naslaga.

Da, pročitali ste ovo kako treba, mnogi koji su bili na visokoproteinskoj dijeti su dobili na mišićnoj masi i to bez treninga.

9. JEDITE 6 MANJIH OBROKA UMJESTO 2-3 VELIKA

Ovakav način ishrane će osigurati da je vaše telo opskrbljeno nutrijentima neophodnim za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga.

Dodatni bonus je da će se povećati i vaš bazalni metabolizam. Također ovakav način ishrane će sprečiti da vaše telo uđe u već gore spomenuto "izgladnjivanje", koje se može desiti ukoliko pravite prevelike razmake između obroka. Ako se ovo desi vaše telo će početi sagorevati mišiće i koristiti ih kao izvor energije, te povećati zalihe masnih naslaga i usporiti vaš metabolizam, a to je upravo ono što ne želite.

ZA KRAJ, NE BUDITE TIP OSOBE KOJA SE STALNO ŽALI A NIŠTA NE PODUZIMA. UZMITE STVARI U SVOJE RUKE,  PRIMJENITE OVA PRAVILA I ZAPOČNITE SVOJU TRANSFORMACIJU VEĆ DANAS!
By Muscle Freak | |
slijedeći post → ← predhodni post

Budite u vezi sa nama i preko

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, sugestiju ili nejasnoću kontaktirajte nas na info@musclefreak.shop

Poslednje objave

  • Najbolji Whey protein na svetu

    Najbolji protein na svetu? "Zašto si uzeo to malo pakovanje proteina za 6000 din? Ja za te pare kupim 2kg." "Ma nije bitno ko ga proizvodi, bitno da je Whey protein." "Bitno je da uneseš dovoljno proteina, manje ugljenih hidrata i... pročitaj više