SVE ŠTO TREBATE ZNATI O GLUTAMINU – MuscleFreak

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O GLUTAMINU

Šta je glutamin?

Glutamin je neesencijalna amino kiselina što znači da ga telo može samo proizvesti, ali ga takođe možemo naći i u namirnicama popout govedine, piletine, ribe, jaja, mleka, mlečnim proizvodima, kupusu, grahu i špinatu. Iako je glutamin tehnički neesencijalna aminokiselina, često se za njega može reći da je uslovno esencijalna aminokiselina jer u ekstremnim uslovima telo može ostati bez dovoljnih količina i ne biti u mogućnosti da samo proizvode dovoljnu količinu.

Glutamin je najprisutnija aminokiselina u mišićima. Oko 60% skeletnih mišića čini glutamin i za njegov rast u popularnosti u zadnjim godinama je zaslužno saznanje za njegov utecaj i doprinos sintezi proteina i očuvanju mišićne mase. Također glutamin pomaže u povećanju prirodnog nivoa hormona (važan za mišićnu masu), kao i održanju zdravog imuniteta.

Kako ga uzimati?

Glutamin bi trebao biti jedan od osnovnih suplemenata za svakoga ko želi da očuva mišićnu masu tokom intezivnih i/ili učestalih treninga. Nakon intezivnog vežbanja nivo glutamina u telu zanačajno opada. Kada je telu potrebno više glutamina nego što može samo proizvesti, telo dolazi u stanje nedostatka glutamina.

Tokom trajanja ovog stanja, glutamin spremljen u mišićima može biti iskorišten kako bi se opskrbio ostatak tela, posebno ćelije imunog sistema kojima je glutamin neophodan kako bi normalno funkcionisale.

Ukoliko naporno trenirate i cilj vam je izgradnja mišića, ali je vaš unos glutamina nizak, vaše telo u ovom slučaju može doći u stanje katabolizma gde se dešava razgradnja mišićnog tkiva.

Dok će nivo glutamina sam prirodno porasti, ovaj proces ipak može trajati neko vreme, prvenstveno ovisno o intenzitetu vežbanja i ishrani, te stoga suplementacija glutaminom je efikasan i brz način da nadoknadite nivo glutamina. S godinama opada i naša sposobnost da proizvodimo glutamin te se zato njegova suplementacija posebno preporučuje starijim sportistima.

Kada ga uzimati?

Najbolje vreme za uzimanje glutamina je posle treninga jer je to vreme kada će vaš nivo glutamina biti najniži. Pored ovoga vremena preporučuje se i njegovo uzimanje ujutru kao i pred spavanje. Ovakvim redovnim uzimanjem ćete osigurati potreban nivo glutamina, a posebno glutamina u mišićima za optimalne performanse i oporavak.

Koliko ga uzimati?

Ako intenzivno trenirate 10-15g dnevno će biti dovoljno kao i 5g odmah posle treninga. Takođe imajte na umu da mnoga hrana koju smo gore pomenuli takođe sadrži glutamin te da ćete njenom konzumacijom takođe povećati njegov unos.

By Muscle Freak | |
slijedeći post → ← predhodni post

Budite u vezi sa nama i preko

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, sugestiju ili nejasnoću kontaktirajte nas na info@musclefreak.shop

Poslednje objave

  • Najbolji Whey protein na svetu

    Najbolji protein na svetu? "Zašto si uzeo to malo pakovanje proteina za 6000 din? Ja za te pare kupim 2kg." "Ma nije bitno ko ga proizvodi, bitno da je Whey protein." "Bitno je da uneseš dovoljno proteina, manje ugljenih hidrata i... pročitaj više