Whey Proteini - Proteini sirutke – MuscleFreak

Whey Proteini - Proteini sirutke

Whey proteini, odnosno proteini sirutke se preporučuju kao dopuna ljudima koji nemaju normalnu/uravnoteženu prehranu (kod nekih bolesti, anoreksije, ...). S obzirom na to NE mogu biti štetni za zdravlje ako ih konzumirate u preporučenim dnevnim dozama. Oni se 3 puta brže apsorbiraju u crevima nego obični proteini. Štetni mogu biti jedino ljudima koji nemaju enzim za razgradnju laktoze (alergični su na laktozu), tada mogu uzrokovati napuhavanje i štetno djeluju ako se konzumiraju.

Od 10 litara mleka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke. Proteini sirutke dobivaju se separacijom iz tekuće sirutke raznim postupcima pročišćavanja (ultrafiltracijom, mikro i nanofiltracijom).
Proteini sirutke se mogu pronaći u 3 oblika:

Koncentrat se dobiva procesom ultrafiltracije, a sadrži 80% proteina sirutke. Ovako dobiveni proteini sirutke su jeftiniji od ostalih proteina, ali sadrže nešto laktoze i još neke nečistoće. Sadrže nizak nivo masti i kolesterola, ali imaju i veću vrijednost bioaktivnih tvari, te ugljikohidrata u obliku laktoze.

Izolat se dobiva metodom ionske izmene, a sadrži proteine sirutke 90%-tne čistoće. Prerađeni su tako da se odstrani mast i laktoza, međutim tako se i odstrane i neke supstance (sub-frakcije) koje imaju blagotvoran efekat na zdravlje i imuni sistem poput laktoferina, ß-laktoglobulina i imunoglobulina. Drugi postupak za dobivanje izolata je metoda mikro ili nanofiltracije, kojom se dobivaju proteini sirutke 90-94%-tne čistoće (protein ON 100% Whey Gold Standard je dobiven metodom mikrofiltracije), ali su i biološki aktivne frakcije sačuvane jer se proizvode pod niskim temperaturama i bez kiselih hemijskih uslova.



Hidrolizirani whey suplementi (ON Platinum Hydrowhey) su parcijalno hidrolizirani, te se lakše probavljaju (brže se apsorbiraju). Glavna razlika između proteina sirutke je brzina apsorpcije: najbrži je hidrolizat, pa zatim izolat i na kraju koncentrat (odnosi se na sirutku, druge vrste proteinskih suplemenata su još sporije).
Whey proteini/proteini sirutke najveći su izvor svih esencijalnih amino kiselina, a esencijalne amino kiseline su one koje naše telo ne proizvodi samostalno, već ih je potrebno unositi u organizam uravnoteženom dnevnom prehranom. Njihova je vrednost i u tome što su potpuno probavljive i iskoristive. Whey protein je bogat čitavim lancem amino kiselina (BCAA); leucinom, izoleucinom i valinom. Veća biološka vrednost proteina sirutke u odnosu na proteine mleka rezultat je visokog udela lizina (40% više) te cisteina i metionina (2,5 puta više). Za iskoristivost proteina u organizmu bitan je omer cisteina i metionina, koji je u proteinima sirutke oko 10 puta veći nego u kazeinu. Također bogat je glutaminom koji sadrži otprilike 60% svih slobodnih amino kiselina. Glutamin ima vitalnu važnost kod izgradnje mišića.

Proteini sirutke najveću primenu imaju u prehrani sportista. Koriste se kao suplement za povećanje čiste mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima. Proteine sirutke najbolje je uzimati sa vodom, jer ako se uzimaju sa mlekom, kazein iz mleka usporit će apsorpciju proteina sirutke, zbog toga se preporučuje konzumiranje sa mlekom pred spavanje. Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobrog zdravlja imuniteta.

 

By Limoni Apps Collaborator | |
slijedeći post → ← predhodni post

Budite u vezi sa nama i preko

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje, sugestiju ili nejasnoću kontaktirajte nas na info@musclefreak.shop

Poslednje objave

  • Najbolji Whey protein na svetu

    Najbolji protein na svetu? "Zašto si uzeo to malo pakovanje proteina za 6000 din? Ja za te pare kupim 2kg." "Ma nije bitno ko ga proizvodi, bitno da je Whey protein." "Bitno je da uneseš dovoljno proteina, manje ugljenih hidrata i... pročitaj više